?

Er noe galt om jeg blør av p-stav?

Kvinne 24 . 08 Januar 2020
Spørsmål

Jeg satt inn P-stav for omtrent ett år siden, og har ikke hatt verken regelmessig menstruasjon eller småblødninger helt frem til for en stund siden. I over 2 mnd har jeg nå hatt småblødninger så og si hver dag. Det er stort sett mørkt og sjeldent friskt blod. Før jeg satt inn P-staven gikk jeg på P-sprøyta og hadde ingen blødninger. Har ventet for å se om det gikk over av seg selv men begynner å bli ganske lei. Kan det være noe galt og bør jeg sjekke meg? Er det eventuelt noe jeg kan gjøre for å stoppe det uten å ta ut P-staven eller må jeg rett og slett bytte prevansjonsmiddel for å slippe dette? På forhånd takk!

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei,

 

plager med småblødninger er dessverre en vanlig bivirkning ved p-stav, og det er nok mest sannsynlig årsaken til at det er slik hos deg. 

Jeg tolker deg som om det i starten fungerte bra med staven. Derfor kan det være en idè å utelukke andre årsaker til at blødning har endret seg først nå. F. eks bør man tenke på mulighet for kjønnssykdommer, og det kan være aktuelt å ta en celleprøve av livmorhalsen nå når du nærmer deg 25. 

Det er også mulig å i en 3 måneders periode bruke en vanlig p-pille "i tillegg" til å ha p-staven inne. I noen tilfeller vil det gjøre at de plagsomme småblødningene opphører etter at man har sluttet med pillene. Å forsøke dette forutsetter at det ikke er noe medisinsk hos deg som at du ikke kan bruke vanlige p-piller. 

Dersom du hos lege har utelukket andre årsaker, forsøkt p-pille metoden og du fortsatt har plager, da er det lite annet du kan gjøre enn å få p-staven fjernet. Inngrepet for å fjerne den er enkelt, og legen kan samtidig hjelpe deg med råd for annen prevensjon. 

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?